אדם שטרם הצטרף למאגר מח-עצם לעולם לא יידע אם הוא יכול בקלות להציל חיים של חולה אשר דומה לו מבחינה גנטית.
רוק להצלת חיים הוקמה על מנת להעלות את המודעות בישראל למהפך שחל בשנים האחרונות בתרומת מח עצם ותהליך ההצטרפות הפשוט למאגר מח עצם הדסה ע"ש אלי אלקובי ז"ל המתבצע באמצעות בדיקת רוק פשוטה.
רוק להצלת חיים מעוניינת לצרף כל אזרח או אזרחית בישראל בעלי מצב בריאותי תקין, בגילאים 18-45 שטרם הצטרפו לאחד מהמאגרים בישראל.
בדיקת רוק פשוטה יכולה להציל חיים!
מח עצם מורכב מחומר ספוגי, נמצא בתוף העצמות ומהווה מקום היווצרותם של תאים אדומים, תאים לבנים וטסיות דם. תאי דם הנמצאים בשלב התפתחות מוקדם ביותר מח העצם ומייצרים את כל תאי הדם נקראים תאי אב.
בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בריפוי של מחלות קשות הקשורות לדם באמצעות השתלת תאי אב של אדם בריא בגופו של אדם חולה, כאשר חיוני שתהיה התאמה ביניהם בסיווג הרקמות.
רק לחלק קטן מכלל החולים הנזקקים להשתלת תאי אב יש בן משפחה התואם את סיווג הרקמות שלהם, ולכל האחרים יש צורך לחפש באוכלוסיה הרחבה תורם הזהה להם בסיווג הרקמות כאשר בדרך כלל הוא שייך לאותה קבוצה אתנית אליה שייך החולה.
מכאן הצורך והחשיבות בקיום מאגר שיכלול מספר רב של מתנדבים (בגיל 18 עד 45) עם סיווג רקמות ידוע אשר מוכנים לתרום תאי אב (תאי מח עצם) במידה וימצאו תואמים לחולה הנזקק לתרומה זו.
תרומת תאי אב הינה תהליך שגרתי ומקובל בארץ ובעולם הרחב, המתבצע דרך הוריד בדומה לתרומת דם, כאשר עד היום בוצעו עשרות אלפי איסופים. תאי האב מתחדשים ומשלימים את הכמות שנתרמה תוך זמן קצר והתורם מחזיר לעצמו את כל מה שתרם.
כיצד מצטרפים למאגר התורמים?
כיצד מאתרים תורם מתוך המאגר?
כיצד מתבצע תהליך איסוף תאי אב?
לאחר שנמצא תורם מתאים תבוצענה הפעולות הבאות:
(לבחירת התורם, ישנה דרך חלופית לביצוע התרומה. זו נעשית על ידי שאיבת תאים מחלל האגן בהרדמה אזורית של פלג הגוף התחתון – תהליך זה דורש יום אשפוז אחד)